Subtelności kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiÅ‚a autentycznÄ… mieszankÄ™ kulturowÄ…. Obecne byÅ‚y w niej w zwiÄ…zku z tym różne obyczaje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w zwiÄ…zku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraiÅ„skiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić siÄ™ swoimi specjaÅ‚ami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym sÅ‚ynie ziemia podlaska, co innego zaserwujÄ… nam wtenczas, gdy pojawimy siÄ™ na ÅšlÄ…sku. Wskazać można również te dania, jakie sztampowe sÄ… dla caÅ‚ej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie sÄ… standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma naprawdę wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest apetyczna i sycąca.