przepisy na włoskie dania

Pyszny, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? OczywiÅ›cie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a caÅ‚kowicie z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… kompletnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednak jednoczeÅ›nie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
EntuzjaÅ›ci wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest bez ustanku Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

SkÄ…d w nastÄ™pstwie tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy schematycznego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie powiedzieć jedno – naprawdÄ™ warto dopÅ‚acić i upajać siÄ™ pysznym smakiem.