Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej
|Każda sztuka kulinarna znamionuje siÄ™ wÅ‚asnymi tradycjami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym oraz kuchnia polska. To kÅ‚opotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas Å‚Ä…czy siÄ™ tylko z pierogami (jakie sÄ… niezmiernie doceniane na caÅ‚ym Å›wiecie), schaboszczakom, mizeriÄ… i ziemniakami. Nic bardziej bÅ‚Ä™dnego. Pierogi honoruje siÄ™ za krajowe, zwÅ‚aszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one Å‚Ä…czone zazwyczaj z PolskÄ…. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostatecznoÅ›ci to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki przeróżnych daÅ„, swoistych dla przeróżnych części Europy lub Å›wiata. Skupmy siÄ™ jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tutaj na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film