Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa
|Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. menu restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film