przepisy na włoskie dania

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – naprawdę warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.