kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – podróżnicy z reguły wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których mogą o wiele prawidłowiej zapoznać Kraków i jego okolice.