kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych i najbardziej bogatych w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Jednak stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel i Å‚adne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych skÅ‚adników – podróżnicy z reguÅ‚y wypatrujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… doznaÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o uszczkniÄ™cie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wÄ™dzony. EntuzjaÅ›ci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwiÄ™kszym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o obrysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go także charakterystyczne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… mieć Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej znanym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/   
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocÄ… których mogÄ… o wiele prawidÅ‚owiej zapoznać Kraków i jego okolice.